Mahkeme Büro Hizmetleri Programı
Puan Türü: TYT
Bartın Üniversitesi Bartın Meslek Yüksekokulu bünyesinde büro hizmetleri ve sekreterlik bölümü içerisinde yer alan mahkeme büro hizmetleri programı, hukuk bölümü bünyesinde adalet programı olarak 2019-2020 eğitim-öğretim yılında ilk kez öğrenci alımına başlamıştır. 2023 yılında Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı kararı ile başlatılan dönüşüm neticesinde bölüm ve programda dönüşüm yapılarak Bartın Meslek Yüksekokulu bünyesinde büro hizmetleri ve sekreterlik bölümü içerisinde mahkeme büro hizmetleri programı kurulmuştur. Mahkeme büro hizmetleri programının kontenjanı 30 öğrenci olup, 2024-2025 eğitim öğretim yılında ilk öğrenciler kabul edilecektir.
Mahkeme Büro Hizmetleri programı öğrencileri yüksekokulumuzda 120 AKTS kredisinden oluşan 2 yıllık (4 yarıyıl) bir eğitim almaktadırlar. Programımızda 3 + 1 eğitim sistemi uygulanmaktadır. Öğrencilerin programdan mezun olabilmeleri için eğitim sürecinde aldıkları zorunlu ve seçmeli derslerin yanında 70 iş gününü dolduracak şekilde işyeri uygulama eğitimi almaları gerekmektedir. İşyeri uygulama eğitimi, Mahkeme Büro Hizmetleri Programı öğrencilerinin kamu ve özel sektördeki iş hayatına hazırlanması için 4. yarıyılda 70 işgünü öngörülen bir mesleki uygulama sürecidir. Bu sebeple öğrenciler adli ve idari yargı adalet komisyonları nezdindeki çeşitli mahkemeler, savcılıklar ile icra müdürlükleri, noterlikler, avukatlık ve hukuk büroları ile bankalar, sigorta şirketleri, kamu kurum ve kuruluşlarının hukuk müşavirlikleri ile alacak takip bölümlerinde işyeri uygulama eğitimlerini tamamlamaktadırlar.
Küreselleşen dünyanın hukuk ve adalet alanındaki ihtiyacı sürekli olarak gelişmekte ve değişmektedir. Bu nedenle ulusal ve uluslararası hukuk alanlarında gelişmeleri takip edebilen ve son teknolojileri kullanabilen nitelikli eleman ihtiyacı da hızla artmaktadır. Programımız bu ihtiyaca cevap verebilmek amacıyla kurulmuş olup, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere, bankalar, hukuk büroları, noterler, sigorta şirketleri ve özel sektörde faaliyet gösteren kurumların hukuk işlerinin yürütülmesinde ihtiyaç duydukları, çağın gerektirdiği bilgi ve donanıma sahip, meslek hayatına hızla uyum sağlayabilen ve üst düzeyde performans gösterebilen nitelikli ara insan gücü yetiştirmektedir.
İşyeri uygulama eğitimi ile mezun olunacak programla ilgili iş alanlarını tanımak, akademik programda verilen derslerin oluşturduğu bilgi birikimin işyerinde uygulama suretiyle pekişmesini sağlamak, izleyen yarıyıllarda alınacak dersler için ön hazırlık yapmak, öğrencileri iş yeri ortamında ve eğitimleri ile ilgili kurumlarda yapabilecekleri işlerle tanıştırmak amaçlanmaktadır.
Derslerinde başarılı öğrencilerimizin yüksekokulumuz bünyesi altındaki kimi programlarda çift anadal yapabilme imkânları da bulunmaktadır. Mahkeme büro hizmetleri programından mezun olan öğrencilere “adalet meslek elemanı” ünvanı verilmekte ve bu meslek elemanları mahkemelerde, icra dairelerinde, infaz kurumlarında, vatandaşların başvurularının mahkemelere iletilmesi ve yargıçların aldıkları kararların uygulanması gibi konularda gerekli olan işlemleri yürütmektedirler. Bu meslek elemanları, devlet ve özel sektör alanında oldukça ihtiyaç duyulan ve fazla sayıda istihdam edilen ara elemanlardır. Özelikle adalet teşkilatında yazı işleri müdürü veya yardımcısı, icra müdürü, müdür yardımcılığı veya memurluğu, şube müdürlüğü, idari işler müdürlüğü, ceza ve infaz kurumlarında müdürlük, zabıt katibi, mübaşir, gardiyan, noterlikler, hukuk büroları, şirketlerde, çeşitli kamu ve iktisadi kuruluşlarda, özel iktisadi işletmelerde, resmi veya özel bankalarda geniş iş imkanına sahiptirler.